Hírajánló

A MI MOSOLYGÓS ISKOLÁNK AZ ERKEL FERENC ÉNEKZENEI ÁLTALÁNOS ISKOLA PÁPÁN


EGY ÖRÖKÖS BOLDOG ISKOLA - KÁRPÁT - MEDENCE KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG SERLEG EGYEDÜLI MAGYAR HONI TULAJDONOSA - AZ ORSZÁG KEDVENC OSZTÁLYA - JÓNAK LENNI JÓ MŰSORFOLYAMÁNAK FELLÉPŐJE A KISS KATA ZENEKARRAL

 

Kindertné Surányi Lívia vagyok, a Pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola 4. z osztályfőnöke. Harminckét tanuló boldog tanítója.  

Az osztályom remek kis csapat.

Már első osztályos korukban nagy tettet hajtottak végre, hiszen velük védtem meg a portfóliómat. Igen ügyesen dolgoztak mindkét órán, fegyelmezettek, bátrak voltak. Az első megmérettetés mindig óriási izgalommal jár, hiszen nem lehet kiszámítani, hogyan reagálnak a gyerekek akkor, ha idegen van az osztályban. Ők kitettek magukért.

Második osztályosok voltak, mikor megpályáztam a Boldog iskola címet, amit aztán az országból másodikként meg is nyertünk. Ebben a tanévben szerepeltek a tajvani nagykövetnek, aki városunkba látogatott.

Harmadikos korukban az első két hónapban betegség miatt nem tudtam kezdeni a tanévet. Sok üzenetet, rajzot kaptam tőlük, hogy hiányzom nekik. Az igazgatónő, a kollégák is olyan szeretettel vártak vissza,úgy gondoltam, Évával felveszem a kapcsolatot. Nagyon kedves, segítőkész volt. Ami meglepett, olyan kapcsolat alakult ki az első pillanatban köztünk, mintha mindig ismertük volna egymást. Tanácsot, segítséget nyújtott, amiért mindig hálás leszek neki. Így iskolám az ő nagyszerű programjának köszönhetően új kitüntető címmel büszkélkedhet, amit a Mosolygós iskola tábla hirdet.

Ebben a tanévben megnyertük a Nők Lapja Cafe pályázatát, azóta Az ország kedvenc osztályaoklevél birtokosai is vagyunk. Minden hónapban tartottam a boldogságórákat, s jó munkánk eredményeként négynapos táborozást nyertünk Parádfürdőre. Fantasztikus élményben volt részünk.

Az idén sikerült megkapnunk az Örökös boldog iskola címet. Karácsonykor újabb öröm ért bennünket, énekeltünk egy kis csapattal a Duna tv Jónak lenni jó című műsorfolyamában a Kiss Kata Zenekarral.

Mikor rátaláltam az Örökség Serleg pályázatra, melyet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Magyarország Felfedezői Szövetség hirdetett meg, azonnal tudtam, hogy megpályázom.  Hiszen célja a Kárpát-medence kulturális örökségének ápolása érdekében tevékenykedő, példamutató ifjúsági közösségek színvonalas elismerése. Intézményünk pedagógusai pedig mindig a kultúra szeretetére, ápolására, átörökítésére nevelte és neveli tanítványainkat. Kiemelt szerepet kap nálunk a művészeti nevelés.

Iskolánk 60 éve alakult meg az egykori Ranolder Intézetben.  Ekkor kezdődött el a Kodály-módszer szerinti ének-zene oktatás s tart napjainkig. Kórusaink mindig országos sikert értek el. Jelenleg öt énekkarralbüszkélkedhetünk. Szeretettel gondolok vissza az Erkel kórusra, mely az országból 30 évvel ezelőtt egyedül álló módon a tantestület énekelni szerető tagjaiból alakult. Ám sajnos karnagyunk halálával két éve megszűnt.Az alt szólamban énekeltem s bevallom a mai napig nagyon hiányzik ez a 30 év alatt baráttá összekovácsolódott közösség. Énekkarunk Európában számos országba vitte hírét iskolánknak, városunknak.

Nemkülönben néptánccsoportjaink. Már 1979-ben nemzetközi fesztiválon vettek részt tanulóink Franciaországban. Azóta is hivatásos néptánc oktatók örökítik át a múlt gyöngyszemeit minden osztályunknak.  

Igazgatónőnk, Heizer Zoltánné, a 60 éves jubileumra egy évkönyvet adott ki, mely hiánypótló iskolatörténeti visszatekintés s melyet óriási kutatómunka előzött meg. Izgalmas olvasmánya lesz az utókornak.

 

Nem tétlenkedünk a jelenben sem. Létrehoztuk az Erkel-kendőt (kékfestő anyagból készül, hiszen Pápán működött a híres Kluge család Kékfestő műhelye), mellyel felavatjuk iskolánk névadójának születésnapján az elsősöket, ekkor válnak igazi erkelessé; az Erkel Iskola Örökös tagja címet; az Erkel-plakettet, amit ballagáskor a kiemelkedő tanulmányi munkát elért tanuló kaphat meg. Van Jó tanuló, jó sportoló, Jó tanuló, jó zenész kitüntetésünk. Jelvényünk, zászlónk

Legnagyobb örömünkrepályázatom megnyerte az alapítvány tetszését.

2018. január 20-án  Budapesten a Stefánia Palotában a Magyar Kultúra Gáláján vehettük át az Örökség Serlegetigazgatónővel, s két tanítványommal. Az országból egyedül mi kaptuk meg ezt az elismerést, a másik öt serleg határon kívüli közösségekhez került.Így még fényesebben csillog.Bekerültünk 34. sorszámmal a Magyar Kultúra Lovagja Évkönyvbe.

Azt gondolom, minden okom megvan arra, hogy a napot mosollyal kezdjem és zárjam. Boldog ember vagyok, akinek megadatott, hogy megtalálja örömét a családjában, a munkájában, a barátaiban.

Büszke vagyok, hogy megismerhettem Évát, aki szerint a jó sorsunk hozott össze bennünket.

Szerintem is.

Ugyan még csak telefonon meg az éterben találkoztunk, de bízom benne, hogy az idén személyesen is megismerhetem.

Mert amit ő képvisel, az nagyon nagyszerű dolog. Hiszen azt hirdeti, a mosoly győztessé tesz!

Én gyakran mosolygok!

 

 

 

Facebook oldalunk

Az oldal QR kódja