Óvodák, iskolák:

Felkérést kaptam Salgótarján óvodaigazgatójától arra, hogy a 11 óvodavezetőjének tartsak tréninget. Miután megjelent a referencia anyaguk a Honlapunkon, jelezte a Katolikus Óvoda vezetője is csatlakozási szándékát, melyet nagy örömmel vettünk. :)

 

Óvodák vezetői írták a tréningről:

MESZTEGNYŐI ÓVODA vezetője:

"Új vezetőként csapatomat - a Mesztegnyői Óvoda kis közösségét - szerettem volna mélyebben megismerni, és egy olyan programot szervezni, ahol közelebb kerülhetünk egymáshoz. 
Ezen gondolkodva jött az angyali segítség - Panyi Évi óvodánk szakértője juttatta eszembe Farkas Évit és az ő tréningjeit. 
Azt hiszem, mindannyiunk egy olyan délelőttön vehettünk részt, ahol legtöbben Évi hatására nyíltunk meg, illetve Évi megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk a pozitív gondolkodás mentén. A kis kártyákon lévő üzeneteket nap mint nap kihúzzuk, ezáltal pozitív szemléletünk erősödik. 
Köszönjük Évinek a tartalmas délelőttöt, valóban sikerült feltöltődnünk, és a folytatás is nagyon kellemes élményeket nyújtott számunkra."
 

 

APRÓFALVA ÓVODA Vezetője
" A tegnapi napról a véleményem az, hogy nagyon alapos, jól felkészült előadást, tréninget hallhattunk. Tetszett, hogy  Évike sok és őszinte gyakorlati tapasztalatot megosztott, ami megerősített, vagy tanultam belőle. Örülök hogy nem kellett társas, 2-3 fős csoportszervezésben időt húzva a felkészüléssel – tevékenykedni, hanem inkább hallgathattuk a gyakorlati útmutatókat, tanácsokat saját épülésünknek megfelelően. Összességében én nagyon jól éreztem magam"

BAGLYASI TAGÓVODA Óvodavezetője
" Nagy izgalommal , és kíváncsisággal vártam a tréninget, Magával ragadott Évike lendülete, lelkesedése. Több ilyen ember kellene a környezetünkbe, hogy erőt adjon a mindennapokhoz! Megerősített a pozitív gondolatok erejét illetően. Magam is hiszek ebben, és próbálok másokat is meggyőzni erről. Jó volt látni, ahogy kolléganőim egyre jobban megnyíltak. Úgy érzem, ez egy pozitív, és mindenki számára mosolygós délelőtt volt! Köszönjük szépen." 

HÉTSZÍNVIRÁG TAGÓVODA Óvodavezetője
Nagyon jól, felszabadultan éreztem magam azon a Mosolygós napon. Személyiségedből sugárzott a jóság, a szeretet. Minden szavad egy megerősítés volt számomra, melyből a lelkem nagyon sokat táplálkozott.
Nagyon sok szeretettel  - Hétszínvirág

 
MACKÓVÁR – KÖZPONTI Óvodavezető  - Salgótarján
 ' Csak jó érzéssel tudok az előadóra  gondolni. Nagyon felkészültnek tartom őt ugyanakkor szórakoztatónak is.
Egyszerre volt derűs, humoros és mélységes tartalmakat érintő. Folyamatosan a középpontban volt, de tudott szemlélődve figyelő is lenni. 
Nekem válaszokat is adott, számomra most nagyon fontos kérdésekre.
Ezúton is üzenem neki, hogy jó egészséget, erőt kívánok neki ehhez a misszióhoz, "térítsen" meg sok-sok embert!!!"
MESEKERT TAGÓVODA Óvodavezetője
A Mosolygós tréningre fáradtan érkeztünk, napi gondokkal telve, de Évike sugárzó személyisége, pozitív energiái átlendítettek a kezdeti nehézségen ,
és  az első negyed óra után már önfeledten élveztük előadását.  Rámutatott arra, hogy a mindennapi akadályokat, pozitív gondolkodással könnyebben meg lehet oldani .
Nagyon sok ötletet adott , amivel hiszem, hogy a nevelő közösségünket is ösztönözni tudjuk. 
Köszönjük a lehetőséget és további munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk! Mesekert
 
NYITNIKÉK – TAGÓVODA Óvodavezetője
"Véleményem a mosolygós tréningről. 
Magával ragadt az előadó, a belőle áradó energia, és pozitív kisugárzás. Az aznapi feszültségem egyre jobban oldódott, és rájöttem mennyire élvezem a délelőttöt. Megerősített abban, hogy jó úton haladok a pozitív gondolkodásomban, de azért még van tanulni valóm ezen a területen. Fontos hogy odafigyeljünk egymásra, emberi értékeinkre, és azt az értéket  ha meglátjuk a másikban, merjük elmondani neki, hogy érezze, figyelünk rá.
 Én ezt az értéket kaptam meg azon a délelőttön. Köszönöm a szervezőnek, és az előadónak."
 

PITYPANG TAGÓVODA Óvodavezetője
"Szeretném megköszönni az energia gazdag délelőttöt. Külön öröm volt számomra, hogy vezető kollégáimmal együtt hallhattunk, gondolkodhattunk erről,megerősítve bennünk azokat a pluszokat, amelyek valamennyiünk lelkében ott rejtőznek, csak gyakrabban, bátrabban,rutinosabban kell tudni elővennünk. Tudod! - hogy ha szóba állnak velünk ,mi tudjuk megtűzdelni őket a rutinunkkal –Woody Allen nyomán.
Nem utolsó sorban köszönöm hogy segítesz ,hogy jobban szeressük egymást, őszintébbek legyünk, közelebb kerülhessünk egymáshoz ,hogy együtt tehessünk a pozitívabb generációért. Remélem még találkozunk, baráti öleléssel: Ferhanné Kis Ildikó a Pitypang Tagóvodából"

SZIVÁRVÁNY TAGÓVODA Óvodavezetője

"A Mosolygós délelőtt mosolygós napot nyújtott számomra. Nagyon megerősített a pozitív gondolkodás fontosságát tekintve. Évike egy magával ragadó személyiség és előadó, úgy gondolom, gyakrabban kellene ilyen tréningeken részt vennünk. Mi a lányaimmal el is terveztük, hogy meghívjuk egyszer egy szülőkkel közös előadásra."

VADVIRÁG TAGÓVODA Óvodavezetője
Évike elhivatottsága magával ragadja az embert. jó ötlet volt Tőle, hogy a végén Marikát megkérte az óvodák, illetve a vezetők bemutatására. Úgy tűnik jól rá tud érezni arra, hogy ez kellett mindenkinek Marikának is és nekünk is.
További sok sikert kívánok neki, Kati ( Vadvirág)
 

KÖRÚT ÓVODA, SALGOTARJÁN
"Nagyon nehezen indultam el azon a napon, és amikor megláttam, hogy tréning lesz, teljesen végem volt.
Bevallom őszintén, nem nagyon szívlelem a tréningeket, de azért erőt vettem magamon, hogy ezt a legkevésbé sem vegyétek észre rajtam. Ahogy telt az idő egyre jobban oldódtam, és egyre jobban éreztem magam. Az előadó közvetlen, magával ragadó előadásmódja és a téma időszerűsége teljes mértékben feltöltött, és nagyon sok pozitív energiát adott. A leghatásosabb, a csattanó az volt, amikor Marika mondott rólunk pozitív véleményt, mert sajnos ilyenre ritkán van időnk és alkalmunk. Köszönöm az együtt töltött időt és minden pozitív gondolkodásra ösztönző gondolatát az előadónak. Remélem lesz még alkalmam máskor is találkozni vele, és ha lehet a kolléganőimnek is! Mindenkinek szívből tudom ajánlani a tréninget, mert igazán sok pluszt adott számomra."

 

Mosolygós óvoda Vecsésen

 

Óvodánk, a Vecsési Mosolyország Óvoda, mivel évek óta elkötelezett híve a pozitív gondolkodásnak, 2018 tavaszán örömmel csatlakozott a "MOSOLYGÓS INTÉZMÉNYEK" hálózatához.

Farkas Éva pedagógus, lélekgyógyász, a Mosolygós Magyarországért kezdeményezője még tavasszal kereste fel intézményünket.

Az Évával való találkozás meghatározó élmény volt életünkben, és nem fért kétség hozzá, hogy a Vecsési Mosolyország Óvoda egyenes ágon csatlakozik az említett hálózathoz.

Megannyi ötlet és jó gyakorlat gondolata fogalmazódott meg bennünk; így a csatlakozásunk napja és a táblák leleplezése 2018. április 24-én mindkét telephelyünkön a gyermekek és a szülők együttes részvételével, a Zöld hetünkkel egybekötve történt meg az óvoda udvarán.

2018. szeptember 17-én szerveztük a Vecsési Óvodák IV. Szakmai Konferenciáját, amelyre Évát is meghívtuk előadónak, és örömmel vártuk lélektöltő előadását.

Terveink közt szerepelt az őszi időszakban egy "Mosolygós fa" ültetése is, hiszen Zöld Óvodaként is szeretnénk azt a pedagógiai attitűdöt közvetíteni, miszerint a pozitív gondolkodásmód és a mosoly sok mindent összeköt és fel/megold.

Kovácsné d’Elhougne Ilona
mesterpedagógus, köznevelési szakértő,
óvodavezető, német nemzetiségi óvodapedagógus

 

Mosolygós óvoda Berhidán

MIT JELENTETT SZÁMOMRA A MAI NAP?

Ezen a napon sok megerősítést kaptam. Fontos, hogy a napjaink mosolygósan teljen, de ezért tennünk is kell.

Jó hangulatú, vidám, jól felépített délelőtt volt. Nagyon személyre szabottak voltak a kihúzott kártyák.

A rohanó hétköznapokban feltöltődést, felüdülést jelentett ez a nap. Nagyon jól éreztem magam.

Jól éreztem magamat. Kellemes délelőtt volt.

Sok megerősítést kaptam ezen a napon. Nagyon fontos, hogy minden nap derűsen, mosolygósan teljen, és ezért tennünk is kell, hogy így legyen.

Számomra egy pozitív visszajelzés arról, hogy jó úton járok, és egyben kikapcsolódást, feltöltődést.

Már hallottam erről a programról. Jó dolgok ezek a gondolatok. Jó volt ez a közösséget is jobban megismerő, közelebb hozó gondolkodás.

A problémákat csak akkor lehet megoldani, ha megbeszélik azokat.

Több pozitív gondolkodású emberre lenne szükség.

Jól éreztem magam. Megerősített a saját szemléletemben.

Nagyon építő jellegű volt, a kollektívával közelebb kerültünk ahhoz, hogy mélyebben is megismerhessük egymást.

Közösségi szellem építését, felszabadulást a mindennapi gondoktól…

Jó, hogy felhívta a figyelmet az élet apró örömeire és létünk, egészségünk fontosságára.

Megerősített abban, hogy szükség van a jókedvű kapcsolatokra a munkahelyen és a magánéletben egyaránt. 

Rendkívül jól éreztem magam. Forduló pontok vannak az életemben és megkönnyítette a választást. Bizonyos dolgokat elengedtem, számomra meglepő módon: KÖNNYEN! Köszönöm szépen! Csak így tovább!
Nagyon jól éreztem magam,  nagyon tanulságos és érdekes előadás volt számomra.
Jól éreztem magam. Szellemileg üdítő és építő jellegű volt.
Jól éreztem magam.
Tanulságos volt az előadás és tetszett.

Az előadás számomra sok érdekes információt adott: az élethez való hozzá állás, az emberi értékek, az emberek ismerete és a gondolkodása mind, mind vissza vezethető arra, hogy az embert kik veszik körül, és azok hogy viszonyulnak a másikhoz, és hogy látjuk a dolgokat, ez mindenkinél változó. A mi előadónkat vidámság, és életöröm jellemezte ezért előadása is ezt tükrözte, ezért éreztem jól magam.
Jól éreztem magam, mert felidézte a gyermekkoromat.

Nekem tetszett az előadás, sokat nevettünk, jó volt, hogy együtt voltunk munkaidőn kívül. Egy kicsit úgy éreztem, hogy a kérdésekre való válaszunkkal mintha elemezve lettünk volna, de nagyon sok mindenkire ráillettek, amiket a hölgy mondott. És úgy láttam, hogy sok mindenkit megérintett. Én jól éreztem magam.

Kellemes, mosolygó, információkkal tarkított délelőtt volt.


ÉVA KÖSZÖNJÜK SZÉPEN A KELLEMES, MOSOLYGÓS, VIDÁM DÉLELŐTTÖT!

 

A TESZ - VESZ Óvoda vezetője 2015. júniusában tanév végére kérte a Közösségkovácsoló Tréninget.
 

Az óvodavezetőnek nagy elvárásai voltak abban, hogy a tréning is segítségükre lesz a "másképp" gondolkodásban, a közösség építésben.

Nagyon interaktív volt a tréning, együttműködtek a kollégák. Természetesen rendesen "ütköztettük" a véleményeket is. Sok színes egyéniség volt egy csokorban. Azért sikerült levetnünk álarcainkat, felszínre kerültek az alapvető emberi érzések, együtt sírtunk, együtt kacagtunk.

Év elején hívott az óvoda vezetője, és boldogan mesélte, hogy a kollégák sokkal mosolygósabban, pozitív elvárással kezdték a tanévet, és a Pozitív Plusz Pakli kártyáinkat a nyár folyamán napi szinten működtették családjukban és a barátaik körében. Beépült a szokásrendszerükbe, és hát alig várták, az óvodában együtt is húzzanak a pakliból, hogy megosszák egymással.

Külön sikertörténetnek könyveltük el Zsuzsikával a vezetővel azt, hogy három héttel a tréning után két "hitetlen" kollégája is felhívta és elmondta, hogy mekkora tévhitben élt eddig.

A Pozitív Plusz Cetlik, amikben egymást dicsérik és erősítik, is jó példa arra, hogy elindult a közösségen belül valami jó dolog, amitől a dolgozók is jól érzik magukat.

 

 

„Mosolygós tréning” az Esztergomi Kertvárosi Óvodában

Kis gyermekem csak nézzél szerteszét éretted van itt mindenami szép.”

(Várnai Zseni)

A Kertvárosi Óvoda alkalmazotti közössége összetartó, egymást megbecsülő, hatékonyan, színvonalasan együttműködni tudó kollektíva. Mindent megteszünk a közös célok megvalósításáért, az idejáró gyermekekért, a gyermekek családjaiért, az óvodáért és egymásért. Jól ismerjük egymás gondját, baját, örömeit. Szeretünk együtt lenni, jókat nevetni, beszélgetni. Szeretjük a munkánkat, a gyerekeket és ezt a kis óvodát, ahol dolgozunk, ahol az időnk nagy részét töltjük.

A mosoly, a jókedv, a kedvesség és mások elfogadása mindegyikünk számára természetes dolog. Ezért mindenki nagyon örült, amikor az óvoda vezetője rátalált a „Mosolygós Magyarországért” mozgalomra. Úgy éreztük, hogy a program minden célkitűzésével, gondolatával azonosulni tudunk. Ezért nem gondolkoztunk sokáig azon, hogy csatlakozzunk ehhez a szép összefogáshoz.

Nagy örömmel és büszkén tettük ki az óvoda folyosójára a mosolygós címert a saját logónkkal és a táblákat. A szülőkkel együtt nap, mint nap közösen olvasgattuk a pozitív plusz táblácskákat, a rövid történeteket.

Aztán úgy gondoltuk, hogy tovább lépünk és meghívjuk Farkas Évát, hogy személyesen is megismerjük a mozgalom kitalálóját, működtetőjét.

Türelmetlenül és nagy izgalommal vártuk a 2015. január 30-t. A tréning napján nagyon rossz idő volt; szélvihar, szakadó eső, hideg, szürkeség és félhomály.

Szinte mindegyikünk azt gondolta, hogy jobb lenne most otthon, egy meleg, puha takaróba bújva átvészelni a délutánt.

Aztán megjött Éva, előkészítettünk minden szükséges eszközt, és mire az ebédlőbe értünk, a szürke délután rögtön megtelt vitalitással, mosollyal és élettel.

Éva a tréning elején elmesélte a mozgalom létrejöttének történetét, a pozitív gondolkodás fontosságát, egészségre gyakorolt hatását.

Aztán a rövid és tartalmas előadás után játszottunk, aztán kicsit elérzékenyültünk, majd sokat nevettünk, egyszerűen jól éreztük magunkat.

Egy pillanat alatt eltelt az idő, beesteledett, és a tréning véget ért. Mindegyikünk mosolygósan, tele élménnyel, vidáman, elégedetten, energiával feltöltődve és boldogan, a pozitív gondolkodás még elkötelezettebb híveként mentünk haza.

Köszönjük!

Baloghné Tóth Rita

  

Krúdy Gyula Szakközépiskola

Dusa Nándorné Ménes Emma vagyok közel 40 éve dolgozom pedagógusként.

Jelenleg Siófokon a „Krúdyban”igazgatóhelyettesként igyekszem segíteni az iskolavezetés munkáját. 

 

Farkas Évával 2014 tavaszán mosolyogtunk egymásra először, amikor iskolánk igazgatóasszonyával beszélgetett arról, hogy az általuk létrehozott vallás és politikamentes összefogást hogyan lehetne a „mi” középiskolás életünkbe becsempészni. 

 

A „Mosolygós Magyarországért” összefogásról így tőle hallottam először. Megkért, hogy húzzak egy pozitív plusz kártyát, amin ez a mondat állt: 

 

„A legtöbb mosolyt egy másik mosoly indítja el.” Frank A Clark. 

Az üzenettel egyetértettem és mosolyogva beszélgettünk tovább, de akkor még nem tudtam elképzelni, hogy milyen módon tudom ezt a feladatot megoldani. 

A pozitív érzelmek, gondolatok, szavak testünkre-lelkünkre gyakorolt előnyös hatásairól, a nevetés és a mosoly erejéről sok helyütt és sokféleképen olvashatunk, hallhatunk. 
 

Én magam úgy gondolom, hogy a maga helyén és idejében valóban szinte gyógyszer is lehet különösen akkor, ha a nehéz élethelyzetek, problémák megélése közben egy kedves, bölcs gondolat előre mutat, megérint, vagy segít mosolyogva felülemelkedni és tovább lépni.

 

A honlapon láttam, hogy más iskolák, óvodák hogyan építették be az éves munkatervükbe az egészséges életmódra ill. gondolkodásra nevelés témakörébe. Most is úgy érzem, hogy nálunk ez így nem működne. 

 

A Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Krúdy Gyula Tagintézményébe jelenleg több mint 700 diák jár. Életkor szerint a fiatal felnőtt korosztályhoz állnak közelebb, hiszen 14 és 18-20 év között vannak.

 

Feladataik, napirendjük és időbeosztásuk olyan, hogy aktívan, rendszeresen nem hiszem, hogy „vevők” lettek volna a napi „pozitív pluszra”, és a kollégákat sem lehetett volna terhelni egy „plusz feladattal”. 

 

No de ha van kérdés és kérés, ami elhangzott az igazgatóasszony,Dergecz Istvánné Zsuzsa részérőlaki azt mondta,hogy: 

 

- „Emma, szerintem ez a mosoly jó lenne valamire, kezdj ezzel valamit”

 

akkor a válasz is megérkezik. És valóban így volt.

Első lépésként konkrét tárgyi formában már a 2013/14-es tanévzáró értekezleten megajándékoztunk minden kollégát egy mosolygós kulcstartóval.

Ezután viszont készen kívántam tálalni a kollégáim és a diákok felé a „napi pozitív pluszt”.

Tudom, hogy az olvasáshoz szándék is kell ezért a látható képhez hangot is kapcsoltam a figyelem irányítás eszközeként, ami minden reggel megszólíthat tanárt és diákot egyaránt. Megszólíthatja azt, aki engedi, hogy megszólítsa a hang és a kép. 

A tanév 186 napjára készítettem egy-egy diát, amin az adott nap dátuma, egy idézet és egy napi aktualitás szerepel, amit elsősorban a magyar történelem, irodalom, tudomány, sport, zene világából, népi hagyományokból, jeles napok témaköréből igyekeztem összeválogatni.
 

Az idézetekhez Farkas Éva (59+1) kártyából álló pakliját és saját olvasmány idézeteimet használtam. 

Mozart-effekt jótékony hatására támaszkodva reggel 7:50-kor megszólal a „zene” és iskolánk aulájában elhelyezett TV képernyőjén pedig olvasható az üzenet.

A zene csak 5 percig szól és mindig komolyzene, az írott szöveg, viszont egész délelőtt látható és olvasható. 
 

Iskolánk oktatás technikusa Domonkos Attila nagyszerű képanyaggal egészítette ki a diákat.

Lelkesen és szeretettel válogattam a szép szavak és hangok között azzal a céllal, hogy ha csak 3-4 kollégának tetszik, és ugyanígy kíváncsivá tesz néhány diákot már megérte ezzel a feladattal dolgoznom. 
 
A Mosolygós Magyarországért összefogás jelképrendszerét is felhasználtuk.
 

Iskolánk előtt adott volt három betonfal, amire a Mosolygós Magyarországot, iskolánk címerét és a Balatont festették fel Krajcsi György tanár úr és segédei.   

A napi pozitív üzenet elolvasása természetesen nem kötelező, fogadtatásával kapcsolatban körülbelül erre számítottam, nem vagyok csalódott.
 

Már van néhány kollégám, aki el szokta olvasni, sőt olyan is van, aki hiányolja, ha kimarad a reggeli zene.

A diákok között is akad, aki elolvassa, amit a képernyőn lát. Bízom benne, hogy egyre többen lesznek és Mozart sem zavarja őket reggelente.

 

 

Lesencetomaji Óvoda

Mit kaptunk a „pozitív plusz” tréningtől? 

Nagy érzelmi feltöltődést jelentett számunkra ez a délelőtt. Megerősített bennünket abban a hitben és véleményben, hogy az életet pozitív hozzáállással, derűvel, vidámsággal és elfogadással kell leélni. 

Képet adott arról, hogy mennyire ismerjük önmagunkat, arra koncentráljunk a jövőben, hogy az berektől azt kapjuk vissza, amit mi nyújtunk feléjük. 

Nem mindig a szavak azok, amelyek segítenek a problémával küzdő embernek. A mosoly sok mindenen átsegít, aki adja és aki kapja is más megközelítésből látja a dolgokat.

Továbbra is az apró pozitívumok, a jó keresésére koncentrálunk, hogy a negatívumok ne uralkodhassanak el felettünk. Másként, könnyebben éljük meg a problémákat, ha pozitívan gondolkodunk, s e szerint cselekszünk, vagy fogalmazzuk meg a mondanivalónkat. 

Megerősített bennünket abban, hogyha pozitív módon viszonyulunk a munkatársainkhoz, és észre tudjuk venni mások pozitív jellemvonásait, megnyilvánulásait és ezek kidomborításával önbizalmunk és a közösség összetartó erejét erősíthetjük. 

Még jobban előtérbe helyezte azt a véleményünket, hogy a munkavégzés hatékonysága csak pozitív munkahelyi légkör által fokozható, ezért nagyon fontos, hogy mindenki meg tudja látni a másikban a „jót”. 

Ha a pozitív emberi értékek megerősítésére törekszünk, mi magunk is elkezdjük jól érezni magunkat az adott közösségben, az adott közösség által. 

Ezen a délelőttön érdeklődve fordulhattunk egymás felé, s pozitív érzelmeinket szóban is kifejezhettük mindennapi munkánk során erre kevesebb lehetőségünk, adódik. A mai rohanó, változó világunkban az emberi érzelmek csak addig fontosak, míg pozitívak. A nehéz helyzetben lévő kolléganőnk felé valamennyien segítőkészen fordultunk.

Az egész délelőtt légkörét a megértés, a jó szándék, a segíteni akarás, az egymásra figyelés jellemezte.

A közeljövőben érdeklődve figyelem, hogy az elhangzottak milyen hatást gyakorolnak a munkahelyi környezetre, lesznek-e pozitív irányú változások, jellemzőbbek lesznek-e a másik felé történő pozitívabb emberi odafordulások, nőni fog-e az egymás iránt nyújtott segítőkészség, fokozódni fog-e az egymás megbecsülése, elismerése. Remélem, hogy az elhangzottak hatására a csapatszellem is jobban fog erősödni az intézményben.

 

Tátika - Napsugár Óvoda

Vezetői munkám első évét összegezve az alábbiak ismertetésével teszem. 

Több mint 30 éve dolgozom óvodapedagógusként először Csepel Árpád Óvodában, majd a jelenlegi Napsugár Óvodában, mely 2007 óta egy vezetés alá került. A Tátika Óvoda által vezetett két intézmény vezetője múlt évben nyugdíjba vonult és ekkor jött a „Ki legyen a főnökünk?” kérdés. Tehát a vezetőváltás is körülményes volt. A kollégáim biztatására és önmagam megmérettetésére léptem ki a biztonságot adó pályáról a vezetői státuszba. Akkor is tudtam, nehéz az emberekkel bánni és a Napsugár Óvoda régóta magával hordoz egy különleges képességet, vagy terhet,

mely szerint szakmailag elhivatott, nehezen befogadó, elfogadó.

Ez az óvoda már 1988 óta integrál mozgásfogyatékos gyermekeket. Kialakítottak egy szegregált csoportot is, melyhez minden feltétel adott volt. Visszatértünk a teljes ntegrációhoz 2006-ban, a mai napig így működünk kibővítve értelmi- és beszédfogyatékos gyermekek befogadásával. Ehhez is a legoptimálisabbak a feltételek. 

Jelenleg 40 fő dolgozó, 225 fő gyermek, melyből 19 fő SNI-s. 

Az eltelt időszakot értékelve, jól éltem meg napjaimat, a kihívások mellett. Legtöbb időmet a közösség minél jobb megismerésére, a szülők, gyermekek igényeinek felmérésére fordítottam.

Szakmailag folyamatosan tájékozódom. Figyelemmel kísérem vezetői pályázatomban tett ígéretemet, így a már jól kialakított közösségi szokásokat, szabályokat megtartva csak a legszükségesebb esetben változtatunk. Tudom, hogy minden változás emberi érdekek sérülésével történhet. Ennek minimalizálására kell törekedni. Minden esetben a pozitív megerősítés, a nyugalom, a biztonságérzet megteremtése volt szemem előtt. 

Szembesültem azzal a ténnyel, hogy a két intézmény irányítását nagyon nehéz megfelelő kapacitással bírni. Bármennyire is felkészültem és körültekintő akartam lenni, szinte lehetetlen, hogy naprakészen kövessem a különböző igényeket, információkat, mely szerint megalapozottan tudok dönteni. A felkészültséget nemcsak magamtól, de kollégáimtól is elvárom.

Feltétlenül együttműködő, az intézmény fejlődését segítő munkatársakkal érzem jól magam. Megadom a dolgozóknak azt a szabadságot, ami ahhoz kell, hogy rugalmasan, önállóan képesek legyenek munkájukat szervezni, irányítani, végezni. Nem mindenkinek sikerül egyformán, nekik segítek az irányadásban, érzelmileg motiválom őket és ezt kihasználva ébren tartom. 

Az odafigyeléssel, a törődéssel a lelki egyensúlyt kívánom fenntartani. Ha a vezető megnyilvánulása kiszámítható, következetes, akkor kisebb a súrlódás, konfliktus. A folyamatos, rendszeres kommunikáció a visszacsatolásnak és megerősítésnek eszköze. 

A pozitív gondolkodás a személyiségemből adódik nem vezetői elvárás. A jó célok az előremutató, elérhető feladatok pozitívan hatnak az egészségesen gondolkodni tudó testre, lélekre. 

A nevelési év végén a fáradt, motiválatlan kollégák zaklatott lelki világának ápolásakor hívott fel Farkas Éva a Mosolygós

Magyarország alapító tagja. „Soha jobbkor”. Akkor megfogadtam, hogy segítségül hívom a következő nevelési értekezletre, hisz neki itt a helye, a mi közösségünk kovácsolója. Időpont egyeztetés után a dolgozóknak jeleztem, hogy ezt a napot a Csepel Szabad-kikötő sporttelepén töltjük el. Itt vár minket a közös mozgásos percek, a „mosolygós előadó”, majd a bográcsos ebéd és a tekeverseny. Ez a nap csak rólunk szólt és nem beszélhettünk a munkáról. 

Viszont jól indult Farkas Éva bemutatkozása. Az üzenő kártyákkal kezdtük a kapcsolat- és csapatépítést. Olyan információk osztottunk meg egymással, melyet máskor nem tennénk meg. Bizalmasan kezeljük, nem is élnénk ezzel soha vissza. Nem a tartalma a megkapó, hanem maga az érzelmileg kitörő, megnyílás, kibontakozás őszinte színvallás. Rádöbbentem, hogy mi, akik naponta a jövő gyermekeit építjük mennyire sérülékeny, érzékeny a lelkünk. Minket ki tart karban? Csak egymásra számíthatunk és nem mindegy milyen hangulatban telik el a nap, a hét, az év fejünk felett lepörög az idő és milyen emlékkép marad bennünk. 

Tehát ezen a napon megálltunk, elgondolkodtunk, kinyíltunk, nevettünk, sírtunk, tréfálkoztunk, odafigyeltünk egymásra. 

Előkerültek a mosolygós táblák, az üzenetek. Igen, mi a Mosolygós Tátika és Mosolygós Napsugár Óvoda dolgozói kitüntetést szeretnénk elnyerni magunknak, magunkról. 

Tisztelettel ajánlom minden hozzám hasonló gondolkodású vezetőnek az efféle emberi megközelítést, mely képes sikereket hozni munkájukban életükben.

 

Budapest, 2013.10.23.                                          

Kakuszi Imréné                                                                                    
Tátika – Napsugár Óvoda vezetője


 

Fónyódi Óvoda


Mosolygós Magyarországért életszemlélet előadás tanulsága a fonyódi óvodában:

 Az óvoda szülői közössége 2014. szeptemberi szülői értekezletén ismerkedett meg a Mosolygós Magyarországért mozgalom életszemléletével, a pozitív gondolkodás jelentőségével, fonyódi alapítójával és képviselőjével. A megjelent szülők érdeklődéssel hallgatták az előadást, a „POZITÍV ÜZENET­ MINDEN NAPRA”gondolatmenetét. Megismerkedtek az összefogás céljaival, kiadványaival melyek már az óvodában a mindennapi életbe beépültek. Az előadáskezdetekor kíváncsian olvasták a személyes üzenetüket és azok pozitív gondolatokat ébresztő szavaival tértek haza.


 

Almáskerti Óvoda

Ha mosolygós az óvoda…

Ha mosolygós az óvoda, mosolyognak a kisgyerekek, a szülők és mosolyognak az óvó nénik, dadus nénik.

 • A kisgyermekek egészséges, tiszta lelkivilágának része a derű, a mosoly, amivel minden felnőtt lelkét feltöltik bizakodással, energiával. Ezért is gyönyörű a pedagógus hivatás.
 • Csak egészséges felnőttek nevelhetnek kiegyensúlyozott gyerekeket, ez különösen igaz a legkisebbek nevelésére, hiszen az óvodapedagógusok elsődleges nevelési eszköze a személyiségük, a személyes mintájuk, kisugárzásuk. Ezért is fontos, hogy az intézményvezetés támogassa az alkalmazottak egészség megőrzését.
 • A szülők reggel általában elsőként az óvoda dolgozóival találkoznak, munkájuk végeztével ismét első az óvodapedagógusokkal, dajkákkal való találkozás, kommunikáció. Időnként az óvodában csapódik le a máshol szerzett negatív hangulat. A szülők és nevelők közötti kapcsolat alapja a bizalom, hiszen a családok legféltettebb kincsüket bízzák nap mint nap az óvoda dolgozóira. Ebben a kapcsolatban a mosoly sokat segíthet, kifejezheti az odafigyelést, a bizalmat, a kérést és a bocsánatot is.

  
Egy esztendeje tagjai lettünk a Mosolygós Óvodák hálózatának

 • Óvodánk bejáratánál a falon elhelyeztük a Mosolygós Óvoda címert, ennek hatására már reggel minden érkező felnőtt és kisgyerek felhívást kap a mosolygásra.
 • A kollégákat naponta várják a pozitív idézetek, ezt a táblát a jelenléti ívnél helyeztük el, hogy minden kollégánknak ezzel kívánjunk mosolygós, szép napot.
 • A mosoly világnapján minden szülő kapott egy pozitív plusz kártyát, melyet széles mosollyal fogadtak és  megköszönték, hogy örömtelivé varázsoltuk a napjukat.
 • A szülői táblát most fogjuk kihelyezni az óvoda folyosójára.
 • Névnapjukra Mosolygós Magyarország kulcstartót és egy-egy személyre szóló pozitív üzenetet ajándékozunk a kollégáknak.

 

A mosolyból indulva időnkét eljutunk a kacagásig. Nevess, mert egészséges!

2 percnyi  kacagás az emberi szervezetnek olyan, mint 20 perc futás.

A nevetés akár 80 arcizmunkat is mozgásba hozhatja.

Tudományos tény, hogy a felnőttek átlagosan csupán 15 x, míg a gyerekek 400 x is felkacagnak naponta.

A nevetés javítja a vérkeringést, jótékonyan hat a szív-és érrendszerre, erősíti az immunrendszert és csökkenti a stresszt kiváltó kortizon szintet.

A kacagás „belső kocogás” néven is ismert.

Végtelen szeretettel kívánok mosolygós szép napot!

Fehér-Kenderesi Noémi tagóvoda vezető

 

 

Vélemények, hozzászólások a mosolygós tréningről

Nagyatád, 2015. november 06.

 • Nagyon jól éreztem magam, az előadó magával ragadott. Jó volt a közösség, a helyszín és a pszicho tesztek is
 • Az egész nagyon tetszett, különösen a magyarságról és a hitről a közösségekről átadott véleménye egyezett az én véleményemmel.
 • Bíztatást a megoldatlannak látszó helyzetekre is.
 • Optimizmust, empátiát, megerősítést és szeretetet.
 • Pozitív megerősítést, hisz szükség van a munkámban!
 • Megerősítést kaptam, hogy helyes úton járok. Olyan fontos értékeket idézett fel, amiben én is hiszek.
 • Nagyon jó volt, mert sok pozitívumot kaptam.
 • Hideget, meleget.
 • Békés, nyugalmas délelőtt- kiváló trénerrel…
 • A hallottak megerősítettek magyarság tudatomban, és a dolgokhoz való pozitív hozzáállásomban.
 • Jól éreztem magam.
 • Próbálok vidámabb lenni, és gondjaimat pozitívabban feldolgozni.
 • Könnyebben lehet a pozitív dolgokat mosolyogva, mint legörbülő szájjal kezelni otthon, munkahelyen egyaránt.
 • Rengeteg tapasztalatot, felismerést.
 • Nagyon jól éreztem magam. Sok pozitív érzést kaptam. Jó volt megismerni a munkatársaimat erről az oldalukról is. Nagyon feltöltődtem és a valós életben is szeretném hasznosítani. Nagyon köszönöm Judit, hogy ezt a csodálatos napot megszervezted.
 • Köszönöm ezt a szép napot!
 • Meg tanultam örülni apró dolgoknak, értékelni tudom a családom! A problémákat, konfliktusokat könnyebben megoldom, kezelem!
 • Nagyon jól éreztem magam. Az előadás és a hangulat is jó volt.
 • Nagyon jól éreztem magam. Sok pozitív élménnyel gazdagodtam.
 • Sok gondolattal nem értettem egyet, de ettől színes a világ. Jól esett másik óvodák dolgozóinak egymáshoz való viszonyáról pillanatképet kapni.
 • Ez a tréning számomra megmutatta, hogy negatív embereket, hogy kell kezelni és a belső értékeinkkel valahogy meg is lehet nevelni. Legfontosabb az önkontroll és a helyzetek helyes kezelése. Rámutatott arra ezek mellett, hogy ne hanyagoljuk el pszichésen magunkat és erre időnk is legyen.
 • Nagyon jól éreztem magam. Megerősített abban, hogy jó úton járok.
 • Köszönöm, hogy részt vehettem rajta nagyon tanulságos volt.

 

 

Tisztelt Cím!

Nagy öröm ért a reggeli friss finom ropogós kiflim mellé a Kisalföld (Győr Moson Sopron Megyei napilap nyitó oldalán, és kicsit beljebb rápillantani az Önök által alapított Mosolymozgalomra!

Örvendek, hogy nem egyedül vagyok ebben a nehéz és nagyon szép feladatban, hogy az embereket megtanítsuk mosolyogni, pozitívan gondolkozni!

2014 szeptemberében kezdtem el ezt a nehéz csatát egymagam itt ebben a régióban. Minden erőmmel azon vagyok, hogy optimizmusra, boldogságra tanítsam a körülöttem élő embereket. Ezért is született meg a Mosolyiskola, ahol a hallgatók azt tanulhatják, ami kimaradt a magyar oktatási rendszerből; a mosolyt, optimizmust, boldogságot, szeretetet.

Szeretnék csatlakozni Önökhöz, ha bármiben segíteni tudok, szívesen teszem, és jómagam megerősítése sem mellékes, hiszen ismerve, hogy nem egyedül képviselem ezt az életmódot, sok energiát ad a további pozitív gondolkodásomban

Elérhető vagyok honlapon, facebookon, skype-n, természetesen személyesen is, látogatókat, olvasókat folyamatosan gyűjtögetem, örömömre szolgálna, ha honlapomon az Önök honlapjának elérhetősége szerepelhetne, intézményesítve is találkozzanak a mosoly fontosságával.

Üdvözlettel

Nagy Amelia Erika

 

A Szászvári Hársvirág Óvoda kollektívájának visszajelzése a tréninggel kapcsolatban:

Kata: „Számomra ez a tréning feltöltődést, kikapcsolódást, lelki nyugalmat teremtett. A
meditáció alatt teljes nyugalmat éreztem, a testem teljes harmóniában volt a lelkemmel.
Megszűnt a külvilág számomra.
Úgy érzem, kis csapatunk jobban összekovácsolódott. Megnyíltunk egymás felé, ami
összetartozásunkat erősítette!
A kártyát napi szinten használjuk a családban, általában reggeli munkába, iskolába indulás
előtt. Plusz energiát ad mindannyiunknak!”

Márti: „Unokatesómnak ajándékoztam egy pakli kártyát, aminek nagyon örült. Azt
mondta, nehéz időszakon vannak túl, pont jókor érkezett az ajándék.
Családommal azóta is húzunk kártyát, bár nem minden nap. Az üzenetek nagyon találóak!
Én lelkileg megerősödtem, ennek a programnak is köszönhetően. A nyáron lendületes
voltam. Úgy érzem összetartóbb a kollektíva, de ezen még kell dolgozni.”


Szilvi: „Nagyon jó volt részt venni ezen a tréningen, mert az egész csapaton észrevehető
volt a harmónia! Szerintem azóta sokkal jobban összetart az egész kollektíva! A meditáció
alatt nagyon jól éreztem magam, testileg, lelkileg különös megtisztulást éreztem! Szívesen
részt vennék máskor is ilyen tréningen. A kártyát a kislányom viszi körbe a családnak, hogy
mindenki húzzon! Minden reggel, ha kimarad akkor délután.”

Angéla: „Kellemes nap volt, pihenés-nyugalom. Szeretetteljes hangulat- legalábbis én így
éreztem. Lehetne többször is! A kártyacsomagot naponta használom!”

Györgyi: „Megerősítést kaptam, amiben eddig is hittem. Legfontosabb az egészség, legyen
célod, amit kis lépésekben, de megvalósíthatsz, ha kiegyensúlyozott vagy és el tudod
fogadni önmagad. A kudarcot is el kell viselni. A kártyából naponta húzol.

Ági: „Azon a napon nagyon jól éreztem magam. Azt hiszem a kollektíva minden tagja
ugyanezt elmondhatja, azóta közelebb kerültünk egymáshoz és kevésbé látjuk meg a
másikban a hibát. Mindenhez pozitívan álltam hozzá, viszont ez sajnos a magánéletemben
nem folytatódott. Rengeteg negatív dolog történt velem, úgy is mondhatnám, hogy egyet
előre, hármat hátra lépek. Attól függetlenül minden nap kihúzok egy kártyát, és próbálom
erősíteni magam. Nagyon szeretnék ebből a helyzetből minél előbb kimászni, annak
ellenére, hogy elég kilátástalan a helyzetem.”

Móni: „Én nagyon jól éreztem magamat. Véleményem szerint jót tett ez az előadás a
csapatnak. Úgy veszem észre, hogy másként viszonyulunk azóta egymáshoz. A meditáció
alatt teljesen le tudtam menni alfába, majdnem bealudtam. Szívesen részt veszek máskor is
ilyen előadáson! A kártyát is majdnem napi szinten olvasom. Mosolygós napot kívánok!”

Adri: „Kellemes nyári napot töltöttünk el. Jó élmény volt együtt lenni a kollégákkal
gyerekek nélkül, így egymásra figyeltünk csupán. Az életemben nem hozott jelentős
változást ez a nap. Szerencsés ember lévén harmónikus, kiegyensúlyozott családban élek,
Két éve reggelente megnézünk egy öröknaptárt, melynek címe: Mottók a sikerhez. Minden
napra ad egy pozitív idézetet. Nem volt nehéz meggyőzni a kártya használatáról a
családomat. Nem indulunk el reggelente, hogy ne húznánk belőle egy lapot. Követőnk is
akadt, aki vásárolt már kártyát.
Örülök, hogy részévé váltam a napi mosoly mozgalomnak! Szeretettel: Adrienn”

Melinda: „Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a tréningen. Számomra kellemes,
pozitív hangulatú volt. Kiemelném, hogy mindenkinek szüksége lenne egy ilyen napra, mert
rávilágított arra, hogy a sok-sok dolog közül magunkkal is törődnünk kell. Ha magunk körül
megteremtjük a harmóniát, sokkal kiegyensúlyozottabb lesz közvetlen környezetünk is. A
meditáció számomra teljes kikapcsolódást. Kellemes nyugtató érzést okozott. Könnyűnek,
lazának, kipihentnek éreztem magam közben.
Ez a nap teljesen pozitívan, kellemesen telt számomra. Köszönettel: Melinda”

Ibolya: „Rendkívül érdekes és pozitív élményekkel teli alkalom volt ez a tréning számomra.
Nagyon jókor vett részt ezen a kollektívánk, mert igencsak mélyponton voltak belső
kapcsolataink. Remek alkalom volt, hogy óvodán kívül töltöttünk el egy napot, pozitív
gondolatokkal ösztönözve. Megnyílhattunk egymás előtt, átérezhettük a másik
gondolatait, ami közelebb hozott egymáshoz minket.
A tréning óta nagyot változott pozitív irányban a munkatársak kapcsolata, toleránsabbak,
együttműködőbbek, jobb kedvűek lettünk.
A meditáció során olyan élményt élhettem át, amiben eddig nem volt részem. Teljes
nyugalmat, kikapcsoltam a problémákat, csak az adott élmény határozta meg a
pillanatokat. Hatalmas könnyebbséget, jó érzéseket okozott. A kártyát otthon minden nap
használjuk, és nagyon sok pluszt ad a napok kezdéséhez, elgondolkodtat, megerősít.
Örülök, hogy megélhettem ezt az élményt, és szeretném máskor is, ha lehetőségünk lesz rá.

Köszönettel az óvoda kollektívája nevében! MOSOLYGÓS szép napot!!!

Facebook oldalunk

Az oldal QR kódja